Sinds een jaar is in het natuurgebied De Holten, westelijk van Vries, een werkgroep  actief. Zo rond de dertig vrijwilligers zijn in samenwerking met Staatsbosbeheer een aantal zaterdagen per jaar in de weer met het onderhoud van het gebied. Onderhoud aan boomwallen, verwijderen van zinloze prikkeldraadversperringen, reparatie van wandelpaden, herstellen van de afwateringssystemen, opruimen van stormschade, produceren en plaatsen van banken langs de wandelpaden, vervangen van landhekken. Kortom: hoe gemakkelijk kan een mens zich nuttig maken en tegelijk plezier hebben.

Hoewel ik al bijna 40 jaar aan de rand van De Holten woon, is het gebied sinds het bestaan van de werkgroep gewoon ook een beetje van mij. Gelukkig ben ik de enige niet. Vorige week heb ik buiten de vaste zaterdagen om, samen met een paar andere nutteloze burgers, me een halve dag nuttig gemaakt samen met de boswachter onder wiens gezag De Holten valt. De boswachter die nou juist zo trots was op alle verbeteringen, waaronder onlangs geplaatste nieuwe borden met educatieve en gedragsaanwijzingen.

Wij willen op deze plaats graag een dankwoord kwijt aan degene die ons zo ?creatief? helpt bij onze activiteiten, bijvoorbeeld door met grof geweld de genoemde borden te vernielen. We zouden bijna zeggen: ?Ga zo door, ze staan er voor?. Boswachter Henk Doldersum taxeert de schade op 150 euro. Staatsbosbeheer zal de rekening wel betalen. Geld zat tenslotte. Geld van de belastingbetaler. Voorts willen we graag in contact komen met een andere bewonderaar: degene die regelmatig zijn of haar huisvuil in het gebied achterlaat. Wel keurig verpakt in plastic zakken. Dat nou weer wel. We willen graag persoonlijk laten weten hoe blij we zijn dat te mogen opruimen. Ik zou dus zeggen: neem even contact op met Staatsbosbeheer, kantoor Veenhuizen. Daar helpt men u graag verder.?

Gerrit van de Werken, vrijwilliger.
(Bron: Vriezerpost)